Nätbingo online ersätter de traditionella bingohallarna

By | 2019-12-31
I bingohallarna på nätet får  spelarna det sociala kring spelande genom sina chattrum.

I bingohallarna på nätet får  spelarna det sociala kring spelande genom sina chattrum.

Det fanns redan på 1530-talet ett spel i Italien som påminde om Bingo. I Frankrike spelade man Le Lotto på 1700-talet och redan då med ett rutmönster med rader och kolumner på bingobrickan.

Bingo introducerades i Sverige 1961. Det finns cirka 100 bingohallar i Sverige och samtliga drivs av ideella föreningar. De flesta föreningar bedriver idrottsverksamhet och ett av kraven för att medverka är att föreningarna har en omfattande ungdomsverksamhet för medlemmar mellan 7 och 20 år.

Internetbingo
Bingo spelas numera ofta på Internet med samma regler som i traditionellt bingospel. I bingohallen är det sociala kring spelandet en faktor som i de moderna bingohallarna på nätet också har genom sina chattrum, där man kan mötas och chatta kring bingospelet.
Chatten ger gemenskap och samspel mellan onlinebingospelarna och har ofta sitt helt egna språk. Chattrummen i en onlinebingohall har också en chattmoderatorer som också kan också dela ut särskilda chattvinster till spelarna som chattar.

Kvinnor spelar bingo på nätet – men även många unga män

Snabba spel med snabba vinster dominerar gruppen som spelar mest; vadslagning, hästspel, casinospel och spelmaskiner och bingo. I gruppen sociala spelare, den grupp som spelar näst mest, väljer männen poker och vadslagning medan kvinnor oftare spelar bingo, säger Ulla Romild från Folkhälsomyndigheten. Hon blev aningen överraskad av spelformen bingo.

– Det är överraskande för man får lätt bilden av bingohallar, med många äldre kvinnor som spelar. Men bingo har flyttat till nätet och spelas också i hög grad av unga män, säger Romild och konstaterar att då spelformer flyttar ut på webben så förstärks kopplingen till spelproblem. Källa: PopNad, PopNad är en populärvetenskaplig webbplats för nordisk samhällsvetenskaplig forskning om alkohol, narkotika, dopning, tobak och gambling.